Ίος, το νησί της διασκέδασης

Περίπλοκα στενά σοκάκια, γραφικές καμάρες, κάτασπρα ασβεστωμένα σπιτάκια ενωμένα μεταξύ τους, μικρές πλατείες, αρμονικά συνδυασμένα με το φυσικό περιβάλλον είναι ό,τι θα συναντήσει ο επισκέπτης στην Ίο.

Σημεία ενδιαφέροντος της Χώρας είναι τα ερείπια της αρχαίας πόλης με τα υπολείμματα του ναού του Πυθίου Απόλλωνα, οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Αικατερίνης και του Άι Νικόλα, τα λείψανα των τειχών της αρχαίας πόλης και οι 12 γραφικοί ανεμόμυλοι στην άκρη της Χώρας. Εκτός των άλλων, η Χώρα προσφέρει μία εκπληκτική θέα και ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Οι παραλίες του νησιού

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η Ίος έχει καθιερωθεί ως ένα από τα νησιά με τις καλύτερες παραλίες και κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες έρχονται για να τις γνωρίσουν από κοντά.

Η πιο πολυσύχναστη παραλία είναι ο Μυλοπότας, μια αμμουδερή παραλία σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τη Χώρα, όπου προσφέρεται η δυνατότητα για άπειρα θαλάσσια σπορ. Για ήσυχες βουτιές και χαλάρωση προσφέρονται οι δύο παραλίες της Ψάθης, ο Κάλαμος στα νότια, οι Πλάκες λίγο πιο κάτω και η παραλία Κουμπάρας που προσφέρεται και για γυμνισμό. Η Αγία Θεοδότη είναι μια ακόμη πανέμορφη παραλία του νησιού, στα 14 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Χώρας, με θέα στο νησάκι της Ηρακλειάς.

Ο Τάφος του Ομήρου

Στην Ίο θεωρείται ότι βρίσκεται ο τάφος του μεγαλύτερου ποιητή της αρχαιότητας, Όμηρου. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Όμηρος θάφτηκε εδώ επειδή η Ίος ήταν η πατρίδα της μητέρας του, ενώ σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή ο Όμηρος δεν έλυσε ένα αίνιγμα που του έθεσαν οι ντόπιοι και για αυτό το λόγο τον θανάτωσαν. Εκτός από τις αναφορές αρχαίων συγγραφέων, πρόσθετο επιχείρημα στο οποίο στηρίζεται η θεωρία ότι ο τάφος του Ομήρου βρίσκεται στην Ίο, είναι ένα αρχαίο νόμισμα όπου απεικονίζεται από τη μία πλευρά ο Όμηρος και από την άλλη υπάρχει η λέξη “Ιητων”. Ο τάφος του βρίσκεται στη θέση Πλακωτό, στη βόρεια πλευρά του νησιού, όπου εκτός από την καταπληκτική θέα στο Αιγαίο, προσφέρει και τη δυνατότητα μιας εκπληκτικής διαδρομής.

Παναγία Γκρεμιώτισσα

Ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα αξιοθέατα της Ίου, η Παναγία Γκρεμιώτισσα δεσπόζει στο λόφο ψηλά στη Χώρα και οφείλει το όνομά της στο γεγονός αυτό, ότι έχει χτιστεί πάνω σ’ έναν απόκρημνο βράχο. Σύμφωνα με το θρύλο, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας κάποιοι Κρητικοί φυγάδευσαν την εικόνα της Παναγίας πάνω σε μια σχεδία για να τη σώσουν και η σχεδία αυτή έφτασε στην Ίο. Οι κάτοικοι αποφάσισαν να χτίσουν μια εκκλησία για να τη στεγάσουν, όμως ό,τι έχτιζαν τη μέρα το βράδυ γκρεμιζόταν, μέχρι που κατάλαβαν ότι η Παναγία ήθελε να βλέπει την ιδιαίτερη πατρίδα της και γι’ αυτό επιλέχθηκε η συγκεκριμένη τοποθεσία όπου όταν είναι ο ορίζοντας καθαρός, φαίνεται η Κρήτη. Εκτός από το προσκύνημα, ένας λόγος για επίσκεψη στην Παναγία Γκρεμιώτισσα αποτελεί η θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου που προσφέρει.

Οι Μύλοι της Ίου

Όπως τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων έτσι και η Ίος διαθέτει λευκούς μύλους, σήμα κατατεθέν των νησιών του Αιγαίου. Για χρόνια οι μύλοι δάμαζαν τους ανέμους του Αιγαίου και χάριζαν στους κατοίκους τη δύναμη του Αιόλου, σήμερα αποτελούν τουριστικό αξιοθέατο χαρίζοντας στους επισκέπτες ένα μαγικό φόντο για τις φωτογραφίες τους. Από τους 12 συνολικά μύλους, οι τρεις έχουν αποκατασταθεί.

Η νυχτερινή ζωή του νησιού

Η Ίος θεωρείτε το νησί του πάρτι και της νυχτερινής διασκέδασης. Η καρδιά του πάρτι είναι η κεντρική πλατεία της Χώρας, στην οποία και βρίσκονται τα διασημότερα μαγαζιά του νησιού. Φυσικά λίγο έξω από την Χώρα βρίσκονται κάποια μεγαλύτερα clubs, όπως το μεγαλύτερο του νησιού το Scorpion Club, τα οποία και γεμίζουν όσο περνάει η νύχτα και κλείνουν τα μαγαζιά του κέντρου.

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ