Άλογα ‘ντύθηκαν’ Ζέβρες, αφού οι απρόμαυρες λωρίδες είναι το καλύτερο απωθητικό για τις μύγες!

Γιατί οι ζέβρες έχουν ρίγες; Εξελικτικοί βιολόγοι έχουν προτείνει κατά καιρούς πολλές πιθανές θεωρίες, όπως το καμουφλάζ, αλλά τα τελευταία χρόνια, ο έλεγχος των παρασίτων κερδίζει έδαφος ως η κύρια εξήγηση για τις λωρίδες που έχουν οι ζέβρες.

Ερευνητές με επικεφαλής τον Tim Caro, εξελικτικό οικολόγο στο Πανεπιστήμιο UC Davis, αποφάσισαν να τεστάρουν αυτή τη θεωρία. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο PLOS ONE, αποκαλύπτουν ότι οι ρίγες λειτουργούν ως ένα ισχυρό αποτρεπτικό για τις αλογόμυγες, μια κοινή ενόχληση που ρουφάει το αίμα και τρώει τη σάρκα των ζεβρών.

Το πείραμα κατάφερε να βρει και να εξηγήσει αυτήν τη θεωρία, με τον πιο ευχάριστο τρόπο: φορώντας παλτά στα άλογα, ντύνοντάς τα ως ζέβρες. Η ομάδα του Caro κατέγραψε κοντινά βίντεο τριών ζεβρών και εννέα αλόγων, σε ένα αγρόκτημα ιπποδρομιών στο Dundry του Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ερευνητές μέτρησαν τον αριθμό των μυγών που προσγειώθηκαν στα άλογα ή τις ζέβρες και αξιολόγησαν αν υπήρξε κάποια διαφορά στον τρόπο με τον οποίο τα παράσιτα προσέγγισαν τα ζώα. Επίσης, εξέτασαν τις αντιδράσεις των αλόγων και των ζεβρών στις μύγες, όπως το τίναγμα της ουράς και το σφίξιμο του δέρματος.

Ενώ οι μύγες περικύκλωσαν τα άλογα και τις ζέβρες στα ίδια περίπου ποσοστά, προσγειώθηκαν στις ζέβρες κατά, περίπου, 25% λιγότερο.

Οι μύγες που προσγειώθηκαν στις ζέβρες συχνά απέτυχαν να επιβραδύνουν κατά την προσέγγισή τους, ίσως λόγω της οπτικής σύγχυσης που προκαλούν οι ρίγες. Αυτό εμπόδισε τις μύγες να επιτύχουν καλές προσγειώσεις, κάνοντας μερικές από αυτές να επιστρέψουν στον αέρα.

Οι ζέβρες ήταν επίσης πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν τις ουρές τους για να αποτρέψουν τις μύγες, ενώ τα άλογα ήταν πιθανότερο να «σπάσουν» το δέρμα τους για να απαλλαγούν από αυτές.

Εκτός από αυτές τις δοκιμές, η ομάδα του Caro έντυσε άλογα με παλτά στο μοτίβο της ζέβρας, για να δουν αν οι μύγες θα συμπεριφέρονταν διαφορετικά στις «ψεύτικες» ζέβρες.

Και πάλι, οι μύγες απέφευγαν να αγγίξουν το ριγωτό μοτίβο σε σύγκριση με το μοτίβο ομοιόμορφου χρώματος. Όταν τα άλογα φορούσαν λωρίδες, οι μύγες προσγειώνονταν πιο συχνά στα ακάλυπτα κεφάλια τους κι όχι στο σώμα τους.Η ομάδα δήλωσε ότι το πείραμα επιβεβαίωσε μια «αναδυόμενη ομοφωνία μεταξύ των βιολόγων, ότι η κύρια λειτουργία των αντίθετων μαύρων και λευκών λωρίδων στα τρία είδη ζέβρας είναι να αναχαιτούν την επίθεση από τις μύγες».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο Vice 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ